Hyvin palvelleita Heinolan lukion väistötiloja odottaa uusi elämä –moduulit soveltuvat vaikkapa saunaksi, etätyötilaksi tai siirrettäväksi kahvilaksi.
Henrik Aschanin mielestä on hyvä asia, että väistötiloja voidaan kierrättää."Oma haaveeni on rakentaa lasisilla liukuovilla varustettu citylaavu", hän sanoo. ANNA-KAISA KALLIO
Lukion käytössä oli väistön aikana 53 moduulia. Mikkeliläinen, kierrätysliiketoimintaan erikoistunut ModularSpace Finland on ostanut ne kaikki. Yritys purkaa Ojakadun kentällä ollutta parakkikylää parhaillaan. Työt alkavat vähitellen olla loppusuoralla. Useita ohikulkijoita on kiinnostanut, mitä käytöstä poistuville tilaelementeille tapahtuu. Rakennusmestari Henrik Aschan on ollut iloinen voidessaan kertoa, että väistötilojakin voidaan kierrättää.
– En näe väistötiloja jätteenä, vaan materiaalina, joka on käytettävissä uudestaan. Olen kierrätysihminen ja mielestäni olisi todella sääli, jos Heinolan kaikki moduulit pitäisi vain hävittää, hän sanoo.
VAIN MIELIKUVITUS on rajana, kun moduuleille mietitään uusia käyttötarkoituksia. Aschan on esimerkiksi ollut rakentamassa leirintäalueen käyttäjille huoltorakennusta kahdesta vastakkain liitetystä moduulista.
Tilaelementit taipuvat myös vaikkapa etätyötilaksi, toimistoksi, saunaksi, lomakodiksi, kahvilaksi tai pop up -tyyppiseksi tilaksi, jota voi siirrellä paikasta toiseen.
Olisi sääli, jos Heinolan kaikki moduulit pitäisi vain hävittää. Rakennusmestari Henrik Aschan
Oma haaveeni on rakentaa lasisilla liukuovilla varustettu citylaavu keskelle
kaupunkia, sanoo Aschan, joka on yhdeltä ammatiltaan eräopas.
ENNEN KUIN Heinolan parakkikylän moduulit voidaan käyttää uudelleen, ne on irrotettava toisistaan, puhdistettava ja muovitettava kuljetuksen ja välivarastoinnin ajaksi. Neljä moduulia on jo toimitettu suoraan Ulvilaan, loput välivarastoidaan Mikkeliin odottamaan
jatkokäyttöä.
Yrityksen varastossa on ollut ennestään 10 tilaelementtiä. Kun Heinolasta tuodut
27 neliömetrin kokoiset moduulit on pinottu kahteen kerrokseen, varastotilat
ovat täynnä.
Moduulien uusiokäyttöä voi Aschanin mukaan verrata legopalokoiden kokoamiseen, sillä niitä voi liitttää toisiinsa päällekkäin, vastakkain ja melkein miten päin vain.
Perinteiseen rakentamiseen verrattuna valmiiden moduulien käyttö on edullista, koska perustamiskustannukset jäävät olemattoman vähäisiksi, Aschan sanoo.
VÄISTÖTILOINA KÄYTETTYJEN moduulien kierrätys on Suomessa vielä varsin uutta. Aschanin tiedossa ei ole muita kotimaisia yrityksiä, jotka harjoittaisivat vastaavanlaista
kierrätysliiketoimintaa. Oma työnantaja on alalla vielä tuore toimija: yritys rekisteröitiin helmikuussa ja toiminta käynnistyi heinäkuussa.
Yrityksen suunnitelmissa on pystyttää Mikkeliin näyttelyalue, jossa ihmiset tutustua moduuleista koottuihin mallikappaleisiin paikan päällä. Näin asiakkaat voisivat hahmottaa paremmin, mistä on kyseja mitä kaikkea moduuleista voi tehdä.
Aschanin mukaan Suomessa vapautuu lähivuosina toistatuhatta moduulia, jotka ovat olleet väistötilakäytössä. Väistötilojen energiatehokkuusvaatimukset ovat muuttuneet viime vuosina, mikä saattaa lyhentää moduulien käyttöikää ja lisätä samalla tarvetta materiaalien kierrättämiseen. Väistötilat on toisaalta muutenkin tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön.
– Toivoisin, että ihmiset havahtuisivat ajattelemaan, mitä kaikille
moduulikouluille tapahtuu, kun niitä ei enää tarvita, hän sanoo.
LISÄTIETOJA
ModularSpace Finland Oy Marko Ruuskanen marko.ruuskanen@modularspace.fi
+358 400 802 782
Comments